Ljudska prava – slučaj dr Lens

Postoji više dokumenata o zaštiti garantovanih ljudskih prava, ali svakako najpoznatija je Deklaracija o ljudskim pravima doneta 1948. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Primer poštovanja garantovanih prava koji će dugo pamtiti evropsko, ali I srpsko sudstvo svakako je slučaj dr Lensa.
02.27.2021

Svima tako poznata, važna – ljudska prava. Pravo na život, na dostojanstvo, na slobodu, na mišljenje…

Postoji više dokumenata o zaštiti garantovanih ljudskih prava, ali svakako najpoznatija je Deklaracija o ljudskim pravima doneta 1948. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Primer poštovanja garantovanih prava koji će dugo pamtiti evropsko, ali I srpsko sudstvo svakako je slučaj dr Lensa.

Dr Marko Lens, hirurg srpskog porekla I svetskog renomea koji živi I radi u Londonu bio je diskriminisan od strane jedne moćne avio-kompanije. On je dugo vremena živeći na relaciji Beograd – London putovao avio-kompanijama “Austrijan erlajns”, “Svis erlajns” I “Lufthanza”. Prilikom korišćenja usluga ovih kompanija bio je konstantna meta predstavnice ovih kompanija, dotične Dorit Rozenberg. Ona ga je pri svakom susretu prilikom korišćenja usluga ovih avio-kompanija vređala, omalovažavala I diskriminisala po osnovu njegovog srpskog porekla. Gospođa Rozenberg je imala jasno izdefinisan negativan stav prema srpskom narodu, koji nije ni pokušavala da prikrije. Dr Lens se posle niza uvreda obratio njenim šefovima u veri da oni ne dele njene stavove. Ali uzalud. Oglušili su se na njegove apele. Kao “izvinjenje” za kršenje osnovnih ljudskih prava dobio je od “Svis erlajnsa” zabranu leta dva puta na po šest meseci.

Osim u Beogradu dr Lens je tužio avio-kompaniije I u Beču. Odlučeno je da se sudi po srpskom pravu jer se slučaj desio na teritoriji Srbije. Presuda donešena u Beču pokazala je da je “Austrijan erlajns” izvršio diskriminatorske radnje I zabranjeno je da se iste nastave. U dokaznom postupku ispitani su I svedoci slučaja koji su snosili posledice kroz otpuštanje sa posla I mobing.

Nakon mukotrpnog I dugog suđenja nakon tri godine pred Višim sudom u Beogradu, avio-kompanija „Svis internešenel erlajns” je osuđena zbog diskriminacije I neosnovane zabrane leta. Presuda je objavljena u dnevnom listu “Politika”.

Dr Marko Lens je ovom presudom ne samo dobio moralnu satisfakciju za sebe već I za sve Srbe koji su bili isto tretirani kao građani trećeg reda širom sveta. Dr je pokazao I svoju humanost uplativši sav novac od dobijenog spora u humanitarne svrhe.

Posle svega iznešenog možemo reći da evropsko ali I srpsko sudstvo je ne samo u predhodnim već I u ovom slučaju ostalo na visini zadatka I donelo po mom mišljenju, ispravnu odluku.

Jovana Z. Slavnić

Jovana Z. Slavnić

AUTOR BLOGA

Apsolvent sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Član sam brojnih studentskih i kulturnih organizacija. Govorim srpski, španski i nemački jezik i služim se engleskim jezikom.

Povezane teme

Pandemijska (ne)primena načela savesnosti i poštenja

Pandemijska (ne)primena načela savesnosti i poštenja

Nelegitimni imovinsko-pravni disbalans dovodi nas do opravdanog nezadovoljstva i mogućnosti nastanka i implementacije negativnih promena u društvenim odnosima. Zbog toga je, kako bi se obezbedila pravna sigurnost kao oličenje vladavine prava, neophodno da postoji intervencija prava.

Uloga prava u zaštiti životne sredine

Uloga prava u zaštiti životne sredine

Shvativši da je priroda preduslov za postojanje ljudskog društva, i videvši da je društvo već razvilo potencijal kojim narušava svoje prirodno okruženje, nametnuo se značaj životne sredine kao globalni izazov modernog društva.

Unapređenje edukacije studenata prava i mladih pravnika

Unapređenje edukacije studenata prava i mladih pravnika

Zamislite da ste završili pravni fakultet, pred vama je veliki izbor karijera koje kao pravnik možete da započnete, možete da postanete advokat (da se bavite privredom, porezima, međunarodnim pravom, krivicom, parnicom), možete da postanete sudija, tužilac, javni...